Nieuwe Kuga Full Hybrid SUV

1/12/2020

De nieuwe Kuga Hybrid SUV met zelfopladende ‘full hybrid’-aandrijving schakelt naadloos en automatisch over tussen benzine en elektriciteit om moeiteloos te rijden en een rijbereik van 1.000 kilometer te verzeker.

De 1,1 kWh-batterij van de zelfopladende Kuga HEV wordt namelijk automatisch bijgeladen door de 2,5-liter-benzinemotor met Atkinson-cyclus en door energie te recupereren tijdens het uitrollen of remmen. De opgeslagen energie drijft een elektromotor aan om de prestaties te verbeteren, het brandstofverbruik van de benzinemotor terug te dringen of zuiver elektrisch te rijden. De Kuga Hybrid schakelt naargelang het rij scenario automatisch en naadloos over tussen de aandrijf configuratie.


Neem contact op

De geavanceerde ‘full hybrid’-aandrijving van het nieuwe model is uniek in het Ford Kuga Gamma en biedt de ultieme efficiëntie en verfijning van zuiver elektrische kracht zonder dat er een externe stroombron aan te pas komt. Bovendien moet ze met een totaal rijbereik van 1.000 kilometer niet onderdoen voor de dieselversies. De Kuga HEV is tevens de eerste Kuga die zijn geëlektrificeerde aandrijving naargelang de markt combineert met de geavanceerde, intelligente vierwielaandrijving 2 van Ford, voor een geoptimaliseerde rijervaring. Zowel de voor- als vierwielaangedreven varianten verhogen het rijplezier van de 190 pk sterke aandrijving met een gesimuleerde schakelfunctie voor de transmissie met vermogens splitter. Die technologie werd ontwikkeld om de vertrouwde schakel overgangen van een klassieke automatische transmissie te simuleren en de bestuurder meer feedback te geven.

“Elk van onze geëlektrificeerde Kuga-modellen biedt een unieke waaier aan voordelen. Voor onze nieuwe Kuga HEV zijn dat onder meer het lage verbruik en het grote rijbereik op het niveau van een diesel, de extra gemoedsrust van de intelligente vierwielaandrijving en de moeiteloze verfijning van kabelvrij zuiver elektrisch rijden,” verklaarde Roelant de Waard, vice president, Marketing, Sales & Service bij Ford of Europe. “Ford engageert zich om een gamma geëlektrificeerde voertuigen aan te bieden zodat elke klant de perfecte oplossing vindt die naadloos in zijn leven past. Geen enkel model toont dat beter dan de Kuga”.

Bereken de inruilwaarde

De Kuga HEV wordt geproduceerd in de Ford-fabriek van Valencia. De geavanceerde lithium ion batterij batterijen van de Kuga HEV worden eveneens in Valencia geassembleerd na een investering van 24 miljoen euro in een nieuwe, hyper geavanceerde batterij assemblage om de Europese elektrificering strategie van Ford te ondersteunen.

De Kuga HEV vervolledigt het meest geëlektrificeerde gamma dat Ford ooit heeft aangeboden voor eenzelfde model en vervoegt de Kuga Plug-In Hybrid en EcoBlue Hybrid met 48V-batterij alsook de traditionele benzine- en dieselmotoren voor een uiterst compleet motorgamma.

Kuga Hybrid SUVKuga Hybrid SUVKuga Hybrid SUV

De functionaliteit van een Kuga, de flexibiliteit van een hybride 

De nieuwe Ford Kuga werd van bij het begin ontwikkeld met het oog op een ‘full hybrid’- aandrijving met benzine- en elektromotor en gebruikt een efficiënte lay-out om de ruimte en functionaliteit van de SUV te maximaliseren en het raffinement te bevorderen. Met de functie ‘Silent Key Start’ kan de Kuga HEV zuiver elektrisch vertrekken vanuit stilstand voor een uiterst ontspannende rijervaring, met name in de stad en bij stop-start verkeer. De ‘full hybrid’-aandrijving maakt het mogelijk om gedurende korte periodes zuiver elektrisch te rijden en elimineert ‘range anxiety’.

Met de functie ‘Silent Key Start’ kan de Kuga HEV zuiver elektrisch vertrekken vanuit stilstand voor een uiterst ontspannende rijervaring, met name in de stad en bij stop-start verkeer. De ‘full hybrid’-aandrijving maakt het mogelijk om gedurende korte periodes zuiver elektrisch te rijden en elimineert ‘range anxiety’. De mogelijkheid om 1.000 kilometer af te leggen met een enkele brandstoftank maakt de Kuga HEV tot een aantrekkelijk alternatief voor dieselmotoren. Zijn brandstofverbruik en CO2-uitstoot beginnen bij 5,5 l/100 km en 125 g/km over de WLTP-cyclus (5,1 l/100 km en 118 g/km over de NEDC-cyclus) 3 en hij heeft een brandstoftank van 54 liter.

Aangezien klanten geen externe stroombron hoeven te gebruiken om de batterij op te laden, biedt de Kuga HEV een aantrekkelijke keuze voor klanten die een geëlektrificeerde aandrijving wensen, maar die slechts beperkt toegang hebben tot externe laadoplossingen thuis of op het werk – alsook voor bestuurders die zowel een elektrische aandrijving als een intelligente vierwielaandrijving wensen.

Het batterijpakket van 60 cellen en 1,1 kWh gebruikt een vloeistofkoeling die geen koelventilator nodig heeft en het geluidsniveau helpt te verlagen voor een nog geraffineerdere interieur sfeer. Dankzij de geoptimaliseerde koeling kunnen de batterijcellen ook dicht bij elkaar worden geplaatst om de interieurruimte te vrijwaren, met meer dan 1 meter hoofdruimte voor de voorste inzittenden en tot 1.481 liter bagageruimte achter de voorzetels.

Bovendien helpt een warmtewisselaar voor uitlaatgassen de motor sneller op zijn efficiëntste bedrijfstemperatuur te brengen, zodat de Kuga HEV sneller zuiver elektrisch kan rijden na een koude start en het interieur snel opwarmt om het comfort van de inzittenden te bevorderen. De verbeterde batterijprestaties dragen ook bij tot het sleepvermogen tot 1.600 kilogram voor de voorwielaangedreven versie.

De hybride aandrijving van de Kuga reageert vloeiend en lineair op de gas input van de bestuurder en schakelt automatisch over tussen de zuiver elektrische modus, de hybridemodus en de benzinemodus, dankzij de hertekende sturing van de motor en generator. De jongste generatie van de transmissie met vermogens splitter van Ford werd speciaal ontworpen om samen te werken met de 2,5 liter grote benzinemotor, en past de verhoudingen naadloos aan voor optimale prestaties in de meest uiteenlopende omstandigheden. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt 9,1 seconden voor de versie met voorwielaandrijving.

De gesimuleerde schakelfunctie – geactiveerd in de rijmodi Normal en Sport – past het motortoerental automatisch aan wanneer de snelheid van de wagen verandert om het vaak voorkomende koffiemoleneffect van continu variabele transmissies te verminderen.

“We hebben goed geluisterd naar de klanten om ervoor te zorgen dat de Kuga HEV het rijplezier biedt dat ze verwachten,” aldus Glen Goold, chief programme engineer voor de Kuga. “De gesimuleerde schakelfunctie maakt de SUV meeslepender om mee te rijden dankzij de vertrouwde traditionele schakelovergangen en het bijkomende voordeel van minder motorgeluid.”

De Kuga HEV is naargelang de markt ook verkrijgbaar met de intelligente vierwielaandrijving van Ford, die de grip van de wielen op het wegdek meet en de koppelontplooiing tussen vooren achteras kan aanpassen voor een veiliger rijgedrag op de weg. De technologie heeft een minimale impact op het brandstofverbruik en de ontkoppelbare vierwielaandrijving draagt verder bij tot de zuinigheid door in gunstige rijomstandigheden automatisch terug te keren naar voorwielaandrijving.

Relaxter reizen

De Kuga HEV kan worden besteld in verschillende versies zoals de Trend, Titanium, ST Line X en Vignale en biedt een brede waaier aan rijhulp-, comfort- en gemakstechnologieën.

De standaard FordPass Connect-modem 6 stelt bestuurders in staat om snellere, minder stresserende ritten te plannen met live verkeersupdates voor het navigatiesysteem en biedt tal van functies voor een comfortabelere bezitservaring via de mobiele FordPass-app, inclusief Deuren vergrendelen/ontgrendelen, Starten vanop afstand 7 en de Vehicle Locator.

Een draadloze smartphonelader is eveneens standaard en op de optielijst staan nog meer geavanceerde voorzieningen, zoals het Fords SYNC 3-infotainmentsysteem 8 , ondersteund door een centraal 8"-aanraakscherm en een hoogwaardig soundsysteem van B&O.

De optionele rijhulpsystemen werden ontworpen om meer zelfvertrouwen te creëren, de ritten minder veeleisend te maken en de veiligheid te verhogen. Het gaat onder meer om de Adaptive Cruise Control met Stop & Go, de verkeersbordenherkenning en Lane Centring om moeiteloos stop-startverkeer en snelwegritten aan te vatten. Active Park Assist maakt volautomatisch parkeren mogelijk met een druk op een knop.

De nieuwe Rijstrookassistent met dodehoekassistent beleeft zijn werelddebuut op de Kuga. De optionele technologie controleert de dode hoek van de bestuurder op voertuigen die langs achteren naderen en kan tegensturen om de bestuurder te waarschuwen en een rijstrookwissel te ontraden wanneer er aanrijding dreigt.

Een andere wereldprimeur voor de nieuwe Ford Kuga is het als optie verkrijgbare Intersection Assist , dat de omgeving controleert om mogelijke aanrijdingen met tegenliggers op parallelle rijstroken te detecteren. Het systeem kan ook automatisch remmen om ongevallen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken wanneer de bestuurder afdraait tussen kruisende voertuigen.

Boek een testrit

Nieuws

Promoties

Bekijk de laatste promoties

Nieuws

Lees het laatste nieuws